TORNA AL BLOG

Apostem pel feminisme, també dins l’advocacia.


05.03.2018

CATEGORIA: General


“El cos de la dona és l’última frontera del capitalisme” Silvia Federicci

 

El proper 8 de Març Iacta s’uneix a la vaga convocada per aturar l’activitat de milers de dones de tot el món. Aquell dia farem vaga com a treballadores, com a cuidadores, com a militants i com a feministes; portarem aquesta vaga a tots els espais de la nostra vida.

Iacta va néixer des del feminisme, com una aposta per exercir l’advocacia de manera col·lectiva-comunitària, horitzontal i humana, posant en el centre les necessitats de les persones. Només podem entendre el dret amb la voluntat de trencar amb les relacions de poder  i des de l’acompanyament a les oblidades; on l’empatia, l’establiment d’una relació de confiança i el respecte mutu, siguin elements tant essencials com la pròpia defensa jurídica.

Com a advocades, ens enfrontem diàriament al patriarcat institucionalitzat i a una professió segrestada per grans despatxos amb estructures verticals i patriarcals, on la funció social del dret que defensem té poca cabuda.

Patir que ens demanin el carnet col·legial cada vegada que trepitgem la ciutat de la “Justícia”, quan al company encorbatat del davant no li demanen o  haver de disfressar-se de senyores poderoses per tal de que ens tinguin en consideració. Semblaria que, per exercir l’advocacia, quan no tens el gènere adequat cal tenir, almenys, la classe social adequada. O quan  els espais de privació de llibertat també ens són hostils, quan el funcionari de presons de torn et diu que vas a lluir “palmito al talego”.

El dia 8M farem vaga perquè no volem integrar-nos a les estructures de poder que ens envolten, sinó construir unes relacions socials i econòmiques que posin al centre les nostres vides, i la de les persones a qui defensem.  I per fer-ho cal confrontar les relacions de poder, les prioritats, l’accés als recursos, senyalar la responsabilitat d’un sistema basat en l’acumulació de capital, la divisió sexual del treball i la institucionalització del sexisme i el racisme.

La disponibilitat permanent als temps i formes que ordenen els jutjats, la policia i l’administració, la resistència del sistema judicial a considerar les necessitats de conciliació, en resum: el paper heteropatriarcal que es pressuposa en la professió fan de l’advocacia un àmbit de treball majoritàriament ocupat per dones, però on es fa molt difícil la reproducció de les vides.

Casos com el de la companya Marta, que va haver de demanar l’alta mèdica després d’una cesària en parir el seu primer fill, perquè ningú la va poder substituir a un judici i el Jutjat no en va admetre la suspensió. O de la companya a qui el Jutjat amenaçava amb posar-li una queixa al voler suspendre un Judici, trobant-se en situació de baixa per malaltia.

També per a reivindicar el protagonisme de les persones i col·lectius als marges, amb qui treballem de forma prioritària, lluitant contra criteris dominats per la visibilitat mediàtica, el poder institucional, i els esquemes patriarcals.

Perquè estem cansades de  què, des d’alguns entorns propers – on el discurs feminista és habitualment impecable – no se’ns tingui en compte com a professionals en igualtat de condicions que els homes: ens felicitaran perquè som innovadores com a cooperativa, perquè treballem amb col·lectius en risc social, perquè som un projecte de dones… però no per la nostra capacitat tècnica com a advocades. No importa que siguem bones penalistes, que coneguem el sistema penitenciari amb detall, que el percentatge de regularitzacions administratives de migrants sigui altíssim, que siguem de les poques que coneixem perfectament el règim laboral de les treballadores de la llar.  

Farem vaga perquè entenem que no hi ha feminisme sense voluntat de transformar les estructures de poder i les condicions polítiques que sustenten les desigualtats, ni tampoc transformació radical sense feminisme. Farem vaga perquè no volem integrar-nos en les estructures de poder que ens envolten sinó dinamitar-les.

Farem vaga perquè  volem apropiar-nos de la nostra història i visibilitzar les lluites de dones que ens han portat fins aquí: protagonistes de milers de vagues per millorar les vides de totes… I perquè hem estat les dones qui hem fet possible que moltes lluites fossin sostenibles en el temps, assumint la cura de les criatures, les tasques de la llar, i moltes de les tasques de rereguarda.

Com cada dia, el 8 març farem vaga perquè volem ser-hi a tots els espais de lluita. Farem vaga perquè és de Justícia.  

IACTA, Cooperativa d’assessorament jurídic i transformació social

 

Primer video: https://www.youtube.com/watch?v=zh66l-uGGCI

Segon video: https://www.youtube.com/watch?v=xNE0w45Rveg

#VagaFeminista

COMPARTEIX AQUEST ARTICLE FACEBOOK TWITTER CORREU